Alexandra Ecaterina Balabașciuc și David Palaghianu în Cursa pentru Olimpiadele Internaționale de Astronomie și Astrofizică

George Serenec
De către George Serenec
Articolul de 3 Min Publicat

Alexandra Ecaterina Balabașciuc, elevă a Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldovița, și David Palaghianu, elev al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, se află la un pas de a reprezenta România la olimpiadele internaționale de astronomie și astrofizică din 2024. Aceștia au reușit să se califice în lotul național extins, din care vor fi selectate echipele finale pentru competițiile internaționale.

Rezultate Remarcabile la Faza Națională

Cei doi elevi au obținut rezultate impresionante la faza națională a competiției, desfășurată la Iași la sfârșitul lunii mai.

David Palaghianu, elev al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, a primit Mențiune din partea Ministerului Educației și Medalia de Aur din partea Societății Române de Fizică. David este pregătit de prof. Carmen Elena Amorăriței la clasă și de prof. dr. Petru Crăciun la Centrul Județean de Excelență Suceava.

Alexandra Ecaterina Balabașciuc, elevă a Liceului Tehnologic „Vasile Cocea” din Moldovița, a obținut aceleași distincții: Mențiune din partea Ministerului Educației și Medalia de Aur din partea Societății Române de Fizică. Ea este îndrumată de prof. Ovidiu Balabașciuc și prof. dr. Petru Crăciun.

Necesitatea Cunoștințelor Avansate

Profesorul Petru Crăciun subliniază că succesul la astfel de competiții presupune cunoștințe avansate de geometrie sferică, algebră, fizică gravitațională și cosmologie. Aceste cunoștințe depășesc adesea programa școlară, motiv pentru care elevii urmează cursuri speciale în cadrul cercurilor de specialitate din școli sau la Centrele de Excelență județene, unde sunt ghidați de profesori dedicați astronomiei și astrofizicii.

Detalii Despre Competiția de la Iași

La Iași, probele teoretice și practice ale competiției au inclus analiza datelor, harta mută și proba observațională de zi. Acestea au evaluat cunoștințele elevilor despre mișcarea și interacțiunea corpurilor cerești, structura și evoluția Universului, și cucerirea spațiului cosmic.

Mențiuni de Onoare

Alți elevi din județul Suceava care au primit mențiuni de onoare din partea Societății Române de Fizică sunt:

  • Rafaela Alexandra Barac-Bologa, clasa a XI-a, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, îndrumată de prof. dr. Petru Crăciun și prof. Sorin Golda.
  • Teodora Maria Pîțu, clasa a VI-a, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, pregătită de prof. Carmen Andrei și prof. Sorin Iulian Tănase.
  • Dragoș Balan, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, pregătit de prof. dr. Petru Crăciun la Centrul Județean de Excelență Suceava.

Privind Spre Viitor

David Palaghianu și Alexandra Ecaterina Balabașciuc își continuă pregătirile pentru a se califica în loturile finale care vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică pentru seniori în Brazilia și pentru juniori în Nepal. Acești elevi remarcabili demonstrează că pasiunea și dedicarea pentru știință pot aduce recunoaștere internațională și rezultate de excepție.

ETICHETAT:
Distribuie acest articol