Sărbătoarea Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava: 22-24 iunie 2024

George Serenec
De către George Serenec
Articolul de 3 Min Publicat

De secole, credincioșii din Suceava și din împrejurimi trăiesc cu intensitate emoțională prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou. Între 22 și 24 iunie 2024, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” se pregătește să îmbrace haine de sărbătoare pentru a cinsti pe ocrotitorul ei spiritual.

Itinerariul evenimentelor

22 iunie: Procesiunea „Drumul Sfinților”

Sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 18:00, pelerinii sunt așteptați să participe la procesiunea „Drumul Sfinților”. Racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou va fi purtată prin oraș de clerici și monahi, urmând acest traseu:

  • Plecare din curtea Catedralei Arhiepiscopale, pe Strada Ion Vodă Viteazu
  • Prima oprire la Biserica „Învierea Domnului”
  • Următoarele opriri la Biserica Domnițelor, Biserica „Sfântul Dumitru”, Biserica „Sfântul Nicolae”, și Catedrala „Nașterea Domnului”
  • Continuare pe Bulevardul George Enescu, cu opriri la Universitatea „Ștefan cel Mare”, Primăria Municipiului Suceava, Palatul de Justiție, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, și în final, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”

23 iunie: Sfânta Liturghie și Concert Bizantin

Duminică, 23 iunie, de la ora 8:30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii. Seara, de la ora 18:00, va avea loc un concert de muzică bizantină susținut de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” și Corul maicilor de la Mănăstirea Cămârzani, cu participarea specială a pr. Alexandru Grigoraș.

După concert, va avea loc slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ioan cel Nou, urmată de Sfânta Liturghie de noapte în paraclisul Catedralei Arhiepiscopale.

24 iunie: Liturghia și Parastasul Domnitorilor

Luni, 24 iunie, la prăznuirea aducerii moaștelor Sfântului Ioan cel Nou, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi sub conducerea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie. Din sobor vor face parte și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Preasfințitul Părinte Ignatie, Preasfințitul Părinte Nichifor și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Programul va continua cu Parastasul Domnitorilor, o slujbă de pomenire a conducătorilor Moldovei, desfășurată în Cetatea de Scaun a Sucevei. Sărbătoarea se va încheia cu „Seara valorilor sucevene”, un eveniment cultural deosebit, în cadrul căruia va concerta Corul Academic Byzantion, dirijat de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu.

Transmisiuni și Participare

Evenimentele dedicate hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava vor fi transmise în direct pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și pe paginile partenerilor media.

Credincioșii sunt așteptați în număr mare pentru a se închina la racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou și pentru a trăi aceste zile de mare încărcătură spirituală.

ETICHETAT:
Distribuie acest articol