Suceava la Urne: Peste 600.000 de Alegători Chemați să Voteze pentru Reprezentanții Locali și Europarlamentari

George Serenec
De către George Serenec
Articolul de 3 Min Publicat

Astăzi, 9 iunie, peste 607.000 de suceveni sunt așteptați la urne pentru a-și alege reprezentanții locali și europarlamentari. Aceste alegeri sunt deosebit de importante, având în vedere că alegătorii vor decide atât asupra conducerii locale, cât și asupra reprezentanților României în Parlamentul European.

Participarea la Alegerile Locale

În județul Suceava, 607.322 de cetățeni sunt așteptați să voteze pentru alegerile locale, care includ alegerea președintelui Consiliului Județean, a primarilor, a consilierilor locali și a consilierilor județeni. Conform Autorității Electorale Permanente, 606.824 de alegători sunt înregistrați pe listele permanente și 498 pe listele complementare.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 22:00. Este esențial ca alegătorii să respecte aceste ore pentru a-și exercita dreptul de vot.

Reguli pentru Alegerile Locale

Potrivit Biroului Electoral Central, la alegerile locale, alegătorii pot vota doar în localitatea unde au domiciliul sau reședința. Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu sau reședință nu pot vota la alegerile locale, chiar dacă se află într-o altă localitate din același județ. De asemenea, membrii biroului electoral, operatorii de calculator și persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, care își desfășoară activitatea într-o altă localitate decât cea de domiciliu, nu vor putea vota la acea secție.

Reguli pentru Alegerile Europarlamentare

Pentru alegerile europarlamentare, 606.633 de suceveni sunt înscriși pe listele permanente. În acest caz, regulile sunt diferite față de alegerile locale:

  • Alegătorii care se află în localitatea de domiciliu pot vota doar la secția de votare la care sunt arondați.
  • Alegătorii care nu se află în localitatea de domiciliu pot vota la orice secție de votare din țară.
  • Membrii biroului electoral al secției de votare, operatorii de calculator și persoanele însărcinate cu menținerea ordinii pot vota la secția unde își desfășoară activitatea.
  • Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota la orice secție din țară pentru alegerile europarlamentare, însă la alegerile locale pot vota doar în localitatea de reședință.

Condiții Speciale

Pentru alegătorii care solicită urna specială (mobilă) sau au mobilitate redusă, există măsuri speciale pentru a le facilita exercitarea dreptului de vot. În orice situație, alegătorii pot vota în localitatea de reședință doar dacă aceasta a fost stabilită anterior datei de 11 aprilie 2024.

Importanța Participării

Participarea la aceste alegeri este crucială pentru asigurarea unei reprezentări corecte și eficiente a comunității sucevene atât la nivel local, cât și european. Alegătorii sunt încurajați să se prezinte la urne și să își exprime opțiunile, contribuind astfel la dezvoltarea și bunăstarea comunității lor.

ETICHETAT:
Distribuie acest articol