Calendarul Alegerilor din 2024 în România: Date Cheie și Detalii Importante

George Serenec
De către George Serenec
Articolul de 3 Min Publicat

Anul 2024 marchează un moment unic în istoria electorală a României, fiind primul an în care toate tipurile de alegeri vor avea loc în același an. Alegătorii români își vor exprima opțiunile electorale la alegerile europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare. Conform calendarului stabilit de coaliția PSD-PNL, aceste alegeri se vor desfășura în lunile iunie, septembrie și octombrie.

Datele Cheie ale Alegerilor din 2024

 1. Alegeri Locale și Europarlamentare: 9 iunie 2024
  • Alegeri Locale: Cetățenii își vor alege reprezentanții la nivel local pentru următorii patru ani, inclusiv primarii, consilierii locali, președinții de consilii județene și consilierii județeni.
  • Alegeri Europarlamentare: Românii vor vota pentru reprezentanții lor în Parlamentul European. Acești europarlamentari vor reprezenta interesele României în Uniunea Europeană.
 2. Alegeri Prezidențiale: 15 și 29 septembrie 2024
  • Primul Tur: 15 septembrie 2024
  • Al Doilea Tur: 29 septembrie 2024 (dacă va fi necesar un al doilea tur)
  • Românii își vor alege președintele pentru un mandat de 5 ani.
 3. Alegeri Parlamentare: 8 decembrie 2024
  • Cetățenii vor vota pentru reprezentanții în Parlamentul României, care este format din două camere: Camera Deputaților (330 de deputați) și Senatul (136 de senatori). Mandatul parlamentarilor este de 4 ani.

Detalii Suplimentare

 • Buletine de Vot la Alegerile Locale: Fiecare alegător va primi câte 5 buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru președintele consiliului județean, unul pentru consiliul județean și unul pentru europarlamentari. În București, vor fi buletine separate pentru primarul Capitalei, primarii de sector, consiliile locale de sector, Consiliul General al Municipiului București și europarlamentari.
 • Procesul de Vot: Votul începe la ora 7:00 și se încheie la ora 22:00. Alegătorii care se află în incinta secției de votare sau la coadă la ora 22:00 pot vota până la ora 23:59, conform legislației în vigoare.

Context și Implicații

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare este o măsură menită să eficientizeze procesul electoral și să reducă costurile asociate organizării multiplelor scrutinuri. Acest an electoral concentrat reprezintă o oportunitate pentru cetățeni de a-și exprima opțiunile politice la toate nivelurile de guvernare într-un interval de timp relativ scurt.

Pentru mai multe informații și actualizări privind alegerile din 2024, puteți consulta sursele oficiale, inclusiv site-urile guvernamentale și cele ale autorităților electorale din România.

ETICHETAT:
Distribuie acest articol