Frica bate votul: Cum se folosește instabilitatea economică în campania împotriva lui George Simion

George Serenec
De către George Serenec
Articolul de 2 Min Publicat

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 a adus cu sine o campanie construită aproape exclusiv pe frică. Principala temă promovată de echipa lui Nicușor Dan și de susținătorii săi: dacă George Simion ajunge la Cotroceni, România va intra într-o criză economică severă.


Escaladarea panicii economice

Media apropiată guvernării, analiști pro-sistem și chiar Banca Națională au lansat semnale de alarmă: deprecierea leului, scăderea rezervelor valutare și pierderea încrederii investitorilor. Totul a fost asociat cu prezența lui George Simion în turul final.


Nicușor Dan: mesaj de criză totală

Candidatul susținut de coaliția de guvernare a transmis că „România e deja zguduită de efectele președintelui Simion”. A invocat pierderi valutare, prăbușirea burselor și riscuri majore pentru populație. Mesajul este clar: votul pentru Simion ar aduce haos.


Replica AUR: „Manipulare politică și economică”

Senatorul Petrișor Peiu a respins public aceste afirmații, susținând că economia României este deja în criză și că se încearcă inducerea în eroare a alegătorilor prin instrumente financiare manipulate politic. Potrivit lui, adevărata miză nu este economia, ci menținerea privilegiilor unei elite care se teme de pierderea controlului.


Isărescu și rolul BNR – între echilibru și partizanat

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este acuzat că influențează deliberat cursul valutar pentru a susține indirect un candidat politic. Devalorizarea leului e prezentată ca o reacție a pieței, dar pentru mulți pare o mișcare strategică menită să sperie electoratul.


Concluzie

Campania „Apocalipsa economică” este simptomul unei lupte electorale disperate. Frica este folosită ca ultim instrument pentru a bloca schimbarea. Întrebarea e simplă: mai funcționează?

ETICHETAT:
Distribuie acest articol